De O Wee! zwangerschapscursus

Tijdens de uitgebreide  O Wee! zwangerschapscursus leer je van alles over de bevalling en je zwangerschap. Ook bekkenoefeningen tijdens en na je zwangerschap en het belang van ademhaling & ontspanning komen aan bod tijdens de cursus. Hieronder vertellen we je wat meer over bekkenoefeningen tijdens je zwangerschap.

Heb je bekkenklachten tijdens je zwangerschap?

Voordat je zwanger werd, dacht je waarschijnlijk niet zo heel veel na over je bekken. Maar nu je zwanger bent, verandert er van alles in je lichaam en kun je last krijgen van je bekken. Maar hoe komt dat eigenlijk? Je baby moet, wanneer je bevalt, door je bekken naar buiten. Tijdens de zwangerschap zorgt je lichaam er al voor dat je bekken daar klaar voor is door het wat soepeler te maken met als grote voordeel dat je kleintje er straks makkelijker doorheen kan. Nadelen van het soepeler worden van het bekken zijn, dat zwangere vrouwen last kunnen krijgen van bekkenpijn. Geef dit dan vooral aan bij je verloskundige. Een speciale (bekken) fysiotherapeut kan helpen om de pijn te verminderen. Maar je kunt zelf ook wat doen, in de vorm van oefeningen. Tijdens de O Wee! zwangerschapscursus is hier ook aandacht voor. Hieronder een aantal bekkenoefeningen zwangerschap opgesomd:

Welke bekkenbodemoefeningen kan ik doen tijdens de zwangerschap?

Krachtoefening
Bij deze oefeningen span je de bekkenbodemspieren aan door ze te sluiten en naar bin­nen te trekken. Alsof je je plast ophoudt. Op deze manier oefen je zowel de sluit- als de steunfunctie van deze spieren. Vervolgens ontspan je de bekkenbodem weer.

Uithoudingsoefening
Deze is hetzelfde als de krachtoefening maar nu houd je bij het sluiten en naar binnen trekken van de bekkenbodemspieren, de spieren 6 tot 10 tellen aangespan­nen. Vervolgens ontspan je weer. Bij deze oefening moet je erop letten dat je rustig blijft doorademen.

Relaxtieoefening
Probeer na iedere samentrekking de bekkenbodemspieren weer volledig te ontspannen zodat je bekkenbodem neerwaarts gaat. Deze oefening kan straks helpen bij het persen tijdens de bevalling.

Verder kun je ook, wanneer je hoest of niest, eerst je bekkenbodemspieren aan te spannen. Oftewel: probeer de bekkenbodemoefeningen toe te passen in je dagelijks leven zodat er een routine ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan het doen van de oefeningen tijdens het tandenpoetsen of in de auto.

De O Wee! zwangerschapscursus

Wil je meer weten over onze complete O Wee! zwangerschapscursus waarin ook bekkenoefeningen tijdens de zwangerschap aan bod komen? Kijk dan eens op de pagina: “Alles wat je moet weten over de O Wee! zwangerschapscursus”. Meer informatie over waar en wanneer we de cursus geven of wil je je direct opgeven voor de zwangerschapscursus voor jou en je eventuele partner? Dit kan via de agenda.